Higiena w gastronomii – kluczowe zasady i praktyki, które warto znać

Przestrzeganie zasad higieny to jeden z najważniejszych aspektów działalności gastronomicznej (jeśli nie najważniejszy). Chodzi tu bowiem nie tylko o zgodność z przepisami prawa, ale przede wszystkim o bezpieczeństwo osób spożywających potrawy wychodzące z Twojej kuchni. Jakie są najważniejsze zasady dotyczące higieny w gastronomii?

Higiena w gastronomii – bezpieczne przechowywanie i transportowanie żywności

Bezpieczeństwo żywności to jeden z najważniejszych elementów, na jaki trzeba zwracać uwagę. Przechowywanie w odpowiedniej temperaturze i sterylnych pojemnikach to absolutna podstawa. Produkty powinny być też dokładnie opisywane z uwzględnieniem dat ważności, a w przypadku przygotowanych potraw i półproduktów dat i godzin przyrządzenia. Także w transporcie należy zadbać o odpowiednią temperaturę i zabezpieczenie żywności.

Higiena w gastronomii – przygotowywanie żywności

Higiena w gastronomii dotyczy oczywiście również samej obróbki produktów żywnościowych. Za bezpieczeństwo odpowiada m.in. kontrola temperatury, istotna szczególnie w przypadku przygotowywania mięsa. Nacisk należy położyć także na unikanie kontaminacji krzyżowej, czyli przenoszenia bakterii pomiędzy powierzchniami. Osiąga się to m.in. poprzez zastosowanie osobnych desek do krojenia dla surowych produktów i gotowych potraw oraz dokładne mycie narzędzi (np. noży).

Higiena osobista w gastronomii – ważny czynnik ludzki

Higiena w gastronomii dotyczy również pracowników. Podstawą jest dysponowanie aktualną książeczką do celów sanitarno-epidemiologicznych przez każdego członka personelu. W pracy niezbędne jest stosowanie odpowiednich środków ochrony osobistej (rękawice, okulary ochronne), regularne mycie rąk i noszenie czystej odzieży. Podczas pracy w kuchni zakazane jest noszenie biżuterii, paznokcie powinny być krótkie, włosy zabezpieczone siatką lub czepkiem a twarz maseczką. Jednorazowe elementy wyposażenia należy wymieniać po każdym kontakcie z powierzchnią niezdezynfekowaną.

Bezpieczeństwo i higiena pracy w gastronomii – czystość i higiena pomieszczeń kuchennych

Niezbędne jest oczywiście również regularne sprzątanie kuchni i dezynfekowanie wszystkich powierzchni. Higiena w gastronomii dotyczy oczywiście także naczyń. Muszą one być dokładnie myte z użyciem odpowiednich środków chemicznych, a także dezynfekowane, np. poprzez działanie wysokiej temperatury (wyparzanie). Ponadto wymagane jest zachowanie porządku w kuchni i regularne usuwanie odpadów.

Higiena w gastronomii – odpowiednie mycie i dezynfekcja naczyń - taniezmywanie.pl

Higiena w gastronomii – wytyczne

Szczegółowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gastronomii określają m.in. wymogi HACCP. Jest to podstawowy standard jakości dla całej branży gastronomicznej. Niezbędne jest też zastosowanie Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP). Zawierają one zbiór procedur i instrukcji, które pomogą zachować odpowiedni poziom higieny i upewnić się, że Twój biznes spełnia wymagane normy.

 

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *