Rozpoczynasz swoją przygodę z cukiernictwem? A może pieczesz już od dawna, ale chcesz uzupełnić swoje wyposażenie o kilka praktycznych akcesoriów? Przedstawiamy cukiernicze niezbędniki, które przydadzą się zarówno w profesjonalnej, jak i amatorskiej pracowni. Zapraszamy do przejrzenia listy najpotrzebniejszych przyborów.
W jakie akcesoria cukiernicze warto zainwestować?
Jednymi z podstawowych akcesoriów, których nie może zabraknąć w Twoim wyposażeniu, są blachy do pieczenia. W sklepach możesz znaleźć różnorodne modele o zróżnicowanych kształtach. Jeśli chcesz przygotować tort o idealnie prostych ściankach, koniecznie zainwestuj w ranty do pieczenia, np. firmy Dorosiowe Ranty. Kolejny produkt to stolnica silikonowa. W przeciwieństwie do drewnianych odpowiedników, ta odznacza się antypoślizgową powierzchnią. Z racji tego nie przesuwa się podczas pracy. Stolnica silikonowa wzbogacona jest ponadto w miarki oraz oznaczenia średnicy, które pomogą Ci opracować kilka ciast o jednakowej średnicy. Co więcej, wartym rozważenia zakupem jest także mata silikonowa, na której możesz nie tylko wałkować i zagniatać ciasto, lecz także piec i mrozić przygotowywane słodkości.
Akcesoria, które wykorzystasz do pieczenia i dekoracji deserów
Niezależnie od tego, czy jesteś profesjonalnym, czy początkującym cukiernikiem, z pewnością przydadzą Ci się różnego rodzaju wykrawaczki. Te akcesoria cukiernicze kupisz w wielu, niemal niezliczonych wariantach. Możesz za ich pomocą przygotować m.in. pierniczki na święta Bożego Narodzenia w kształcie choinki, rękawiczki czy śnieżynki.
Jeśli chcesz natomiast przygotować tort, musisz wyposażyć się w nóż strunowy. To narzędzie umożliwi Ci precyzyjne podzielenie biszkoptu na równe blaty. Pamiętaj, aby przed zakupem dobrze zastanowić się, jaki nóż strunowy będzie dla Ciebie odpowiedni – występują one w różnych rozmiarach. Po upieczeniu i pokrojeniu biszkoptu na blaty, musisz przełożyć je kremem i ozdobić. Do tego celu przyda Ci się zestaw do tynkowania, czyli: szpatuła do tortu (prosta i kątowa), skrobka/packa do tortu (plastikowa lub metalowa) czy grzebień do tortu, aby kremowi nadać trójwymiarową strukturę.
Łatwe i przyjemne dekorowanie z akcesoriami cukierniczymi
Podstawowym narzędziem służącym do ozdabiania tortów i ciast jest rękaw cukierniczy. To wszechstronne rozwiązanie, za którego pomocą wypełnisz nadzieniem desery, otynkujesz tort czy rozprowadzisz precyzyjnie krem. Do rękawa dołącza się specjalne końcówki. Tylki cukiernicze występują w wielu rozmiarach i kształtach. Dzięki temu możesz za ich pomocą stworzyć na wypieku różnorodne dekoracyjne formy, np. róże, gwiazdy czy rozetki. Ułatw sobie ozdabianie tortu – kup również paterę obrotową, która zdecydowanie ułatwia pracę podczas dekorowania wypieków, a jednocześnie sprawi, że będzie to o wiele przyjemniejsze zadanie.
Odwiedź profesjonalny sklep dla cukierników tortytorty.pl, w którym znajdziesz jeszcze wiele innych praktycznych akcesoriów do pieczenia i przygotowywania słodkości. Zapoznaj się z szeroką ofertą produktów stworzonych przez najlepsze marki cukiernicze.
—
Artykuł sponsorowany
Taki przybornik jest mega jako prezent
Ja chyba najbardziej lubie kolekcjonowac blachy i formy