Nie od dziś wiadomo, że produkty spożywcze są jednymi z najbardziej wymagających jeżeli chodzi o kwestie pakowania. Dlaczego tak się dzieje? Jest to przede wszystkim spowodowane faktem, iż muszą one zostać w możliwie jak najpełniejszym stopniu zabezpieczone przed działaniem szkodliwych temperatur, uszkodzeniami mechanicznymi, czy w końcu niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych.
Jeżeli aspekty te zostaną potraktowane po macoszemu, może to doprowadzić do niemałej tragedii – elegancko prezentujący się wyrób opuszczający fabrykę może w transporcie ulec uszkodzeniu, które sprawi, że dla odbiorcy docelowego lub klienta stanie się on bezwartościowy. Pociągnie to ze sobą koszty po stronie przedsiębiorstwa, na co właściciel nie może sobie po prostu pozwolić.
Nowoczesne rozwiązania technologiczne w pakowaniu produktów spożywczych
Na szczęście jednak producenci i przetwórcy nie są pozostawieni sami sobie, a mogą zamiast tego korzystać z dobrodziejstw oferowanych im przez nowoczesne rozwiązania technologiczne. Dość powiedzieć, że wiele urządzeń przeznaczonych do pakowania zarówno wstępnego jak i uzupełniającego obsługuje technologię flowpack, która jest nie tylko wydajna, ale i zapewnia wymierne, powtarzalne wyniki. Dany wyrób gotowy pakowany jest szczelnie, zabezpieczany przed dopływem do wnętrza opakowania powietrza, jak również chroniony przed wilgocią oraz substancjami, które mogłyby uczynić go niezdatnym do spożycia.
Co równie istotne z punktu widzenia właściciela zakładu, któremu marzy się dalszy rozwój oraz oferowanie wytwarzanych produktów większej niż obecnie rzeszy potencjalnych klientów, zakup, montaż, a następnie użytkowanie maszyn obsługujących technologię flowpack nie jest przedsięwzięciem nadmiernie kosztownym. Wiele z urządzeń tego typu nie tylko działa w sposób bezobsługowy, nie wymagając do efektywnej pracy i wstępnego oraz uzupełniającego pakowania produktów zaangażowania zatrudnionego pracownika, ale także działać może przez wiele kolejnych cyklów bez konieczności przeprowadzania działań konserwacyjnych i remontowych.
Jedynie od czasu do czasu wystąpić może konieczność wymiany najbardziej podatnych na uszkodzenia i zużycie elementów takiej maszyny na nowe, po czym można powrócić do dalszej produkcji nie powodując jednocześnie zbyt długich przestojów, które to zwłaszcza w przypadku większych przedsiębiorstw o profilu spożywczym mogłyby prowadzić do znacznych strat. Oczywiście nadmienić w tym miejscu trzeba, że liczba obecnie dostępnych rozwiązań dostępnych na polskim rynku oraz w pełni obsługujących technologię flowpack jest wręcz przeogromna, więc jeżeli dany przedsiębiorca nie jest do końca przekonany co do tego, po które z urządzeń warto byłoby sięgnąć, może on posiłkować się poradami ekspertów zatrudnionych w sklepach stacjonarnych lub działających w modelu online.
Dokładna analiza i przystosowanie oferty produktowej do specyfiki fabryki lub zakładu przetwórczego w znacznym stopniu ułatwi podjęcie ostatecznej decyzji oraz umożliwi zakup maszyny, która będzie się w przypadku danej firmy sprawdzała optymalnie, wyręczając jednocześnie w pracy rozlicznych przedstawicieli personelu, którzy to będą mogli zostać przekierowani na bardziej interesujące i angażujące stanowiska.
—
Artykuł sponsorowany