Jeżeli jesteście miłośnikami wypieków i zależy Wam na uzyskaniu delikatnego, kruchego i puszystego ciasta, to pszenna mąka tortowa może być właśnie tym, czego potrzebujecie. Na polskim rynku cukierniczym dostępna jest w różnych odmianach, które pozwalają konsumentom dostosować jej właściwości do konkretnych potrzeb kulinarnych. Dziś skupimy się na mące mazowieckiej tortowej typ 450, która jest doskonałym wyborem do wypieku słodkich ciast i babeczek!
Mąka do ciast typ 450 – skąd jasny kolor?
Skąd bierze się ten charakterystyczny odcień mąki tortowej typ 450? To proste! Ta mąka do ciast w procesie produkcji jest wyjątkowo drobno mielona, dzięki czemu w każdych 100 kg produktu znajduje się zaledwie 450 g popiołu, który pochodzi z zewnętrznych łusek ziarna bielma mącznego. To właśnie ten finalny mały procent prochu z łupin nadaje tortowej mące tak wyjątkowo jasny kolor.
Przykładowo, w składzie mazowieckiej mąki tortowej typ 450 od Melvit możemy znaleźć zaledwie 0,45% substancji mineralnych na pełne 1000 g, co sprawia, że ten zbożowy produkt jest niezwykle lekki oraz sypki w dotyku. Stąd może świetnie spełniać swoją funkcję tam, gdzie jasna barwa ciasta jest pożądana. Odnajduje się zatem wśród wypieków, w których pragniemy uzyskać niezwykle delikatną oraz puszystą konsystencję o białym zabarwieniu. Jak na przykład w drożdżowych ciastach i pancakes.
Składniki odżywcze a wypieki z mąki tortowej
Mąka tortowa typ 450, podobnie jak każdy inny rodzaj mąki do ciast, posiada swoje unikalne właściwości ukryte w składnikach odżywczych, które mają przełożenie na rodzaj wykonywanego przez nas wypieku.
Stąd mąka mazowiecka tortowa ma zazwyczaj niższą zawartość białka, na poziomie około 9,2 g na 100 g produktu, w porównaniu do mąk o wyższej zawartości popiołu z łusek pszenicy, jak w typach 550, 650 czy 850. To sprawia, że jest bardziej odpowiednia do słodkich wyrobów, które nie wymagają dużej ilości białek w składzie. Nadaje się zatem do ciast:
- kruchych,
- muffinowych.
Dodatkowo mąka tortowa nie zawiera sporo tłuszczu, wynosi on zazwyczaj około 1,2 g na 100 g całego opakowania. Dobrze więc ten rodzaj mąki spełni swoją funkcję tam, gdzie dodanie masła lub oleju będzie konieczne do uzyskania wyrobu, który po upieczeniu będzie miał się kruszyć. Jak na przykład ma to miejsce w przypadku ciast:
- biszkoptowych,
- francuskich.
Pamiętajmy, że każdy rodzaj mąki może się różnić składem w zależności od producenta, dlatego zawsze należy dokładnie sprawdzać etykiety mąk pszennych tortowych typ 450 przed zakupem. A wszystko po to, by mieć pewność, że posiadamy mąkę do ciasta od renomowanej firmy produktów zbożowych, takich, jak wspomniany tutaj Melvit!
To chyba dość klasyczna mąka
Taka jest najlepsza do ciast